Thermokoppels worden veel gebruikt. Zij maken gebruik van het Seebeck-effect. Het Seebeck effect is de directe omzetting van een temperatuurverschil in een elektrische spanning. Deze omzetting vindt plaats op het grensvlak tussen de twee verschillende metalen die worden gebruikt of toegepaste halfgeleiders. Het thermokoppel is uitgevonden door de ontdekker Thomas Seebeck in 1821.

het_thermokoppelspoeltje

Toepassing
Ze worden op grote schaal toegepast in de huishoudelijke kring. Ze worden gebruikt voor de temperatuurmetingen en -regelingen in de woningen. Ook in veel takken van de industrie kan men ze tegenkomen. Er worden vaak aangepaste stekkers toegepast. Door middel van een kleur geeft men aan welke soort thermokoppel er wordt gebruikt. Omdat bij iedere overgang tussen verschillende metalen het Seebeck effect optreedt worden de pennen die het contact maken van overeenkomstige materialen gemaakt. Voor speciale toepassingsmogelijkheden kunnen er aangepaste connectoren voor hogedruk, hoge temperatuur worden gebruikt.

Thermokoppels maken deel uit van een thermo-elektrische beveiliging van onder andere gas gekookte toestellen. Hierbij kan men denken aan cv-ketels, gaskooktoestellen en gashaarden. Ze bekrachtigen een gasklep door middel van elektromagnetisme die zich op het gasblok bevindt. Het zal door een waakvlam worden verwarmd. Hierdoor zal er een klein stroompje gaan lopen. Dit zal dan voldoende zijn om de gasklep, tegen de veerdruk in, geopend te houden. Indien de waakvlam uitgaat vindt er een afkoeling plaats. De klep zal weer worden gesloten. De gastoevoer stopt. Daarna gaan de vlammen uit en zo kan men het geheel regelen.