Wanneer we aan een ventilator denken dan denken de meeste van ons aan een apparaat dat door middel van draaiend blad koele lucht onze richting op blaast. Ze hangen aan het plafond of staan op een platform terwijl ze heen en weer draaien om ons in de warme zomermaanden van verkoelende lucht te voorzien. Daarnaast kunnen ze een belangrijke rol spelen in de gezondheid van mens en dier of de duurzaamheid hij van verschillende producten.

De functie van een ventilator

De belangrijkste functie van een ventilator is om lucht te verplaatsen. Dit gebeurd op twee manieren. Aan de ene kant wordt de lucht de ventilator aangezogen door de stand van de wieken waarna de lucht er aan de andere kant weer wordt uitgeblazen. Deze lucht kan eventueel via buizensystemen verschillende kanten opgestuurd worden. De redenen om dit te doen lopen uit een. Zo wordt er in sommige gevallen warme lucht vervangen door koude lucht. Of wordt er vieze lucht vervangen door frisse lucht.

De buisventilator

De buisventilator is tegenwoordig niet meer weg te denken uit woningen en bedrijven. Vooral in keukens en badkamers wordt vol op vertrouwd op de werking van deze betrouwbare krachtpatser. Daarnaast worden ze steeds slimmer en geavanceerder. Zo heb je bijvoorbeeld een buisventilator met timer welke automatisch ophoudt met draaien na een vooraf ingestelde tijd. Deze komen vooral van pas in badkamers waarbij je vaak enige tijd na het douchen de ventilator wil laten werken maar ook weer niet onnodig de hele dag.