Types stucwerk

Stucwerk is voor veel mensen een fantastische manier om hun muren of plafond te renoveren of op te knappen. Wanneer iemand aan het stucen is, gebruikt hij stucwerk, wat een soort pleister is. De pleister kan van verschillende materialen worden gemaakt, zoals metallic stuc, wat van metaal wordt gemaakt. Hiermee wordt de gewenste oppervlakte, bijvoorbeeld een wand of het plafond, bedekt met dit dit metallic stuc. Vervolgens kan het gevormd worden tot een decoratie. Het geeft daardoor een erg mooie uitstraling en is ook zeer populair onder mensen. Je hebt het vast wel eens gezien wanneer je bij een vriend, collega of kennis op bezoek was: een muur of plafond dat patronen in zich had. Maar wat voor typen stucwerk zijn er eigenlijk? En wat komt er verder allemaal aan te kijken?

Varianten

Er zijn verschillende types stucwerk. Welke variant je wilt kiezen, zal grotendeels afhankelijk zijn van wat voor eindresultaat je voor je ziet. Ook zal het afhankelijk zijn van wat voor muur of plafond je hebt. Ten eerste is er glad stucwerk. Dit type stuc moet je aanbrengen voordat je de decoraties of schilderingen op de muur of het plafond wilt aanbrengen. Verder is er ook de optie om stucwerk met structuur te gebruiken. Dit type stucwerk wordt vooral gebruikt wanneer je decoraties erin wilt verwerken. Met glad stucwerk kan dit natuurlijk ook, maar dan zal je het zelf moeten doen in plaats van dat het in het stuc wordt verwerkt.

Spackspuitwerk

Een van de typen stucwerk die erg vaak gebruik wordt, is spackspuitwerk. Niet alleen is het een budgetoptie, omdat het vrij goedkoop is, ook is het nog steeds erg effectief. Hiervoor moet de muur ten eerste compleet glad zijn. Oneffenheden zoals gaatjes of hobbels worden dus eerst gestreken. Vervolgens wordt de tweede laag aangebracht, waarbij de structuur wordt gemaakt. Dit is dus wanneer het eigenlijke stuc gebruikt wordt. Het is erg goedkoop en snel aan te brengen, waardoor het een populaire optie is onder mensen. Wel heb je maar weinig structuurkeuze en moeten al je meubels afgedekt worden.