Omdat veiligheid in je werkomgeving belangrijk is, schakelen steeds meer bedrijven experts in om hen te voorzien van advies op het gebied van veiligheid. Als alle medewerkers binnen een bedrijf op de hoogte zijn van alle aspecten rondom veiligheid, wordt de kans op ongelukken kleiner en wordt het veiligheidsgevoel op de werkvloer groter. Er zijn verschillende veiligheidsexperts in dienst bij G4S Safety Solutions die bedrijven en hun werknemers voorzien van adviezen over veiligheid. Eén van die experts is de middelbaar veiligheidskundige. Deze persoon signaleert onveilige situaties en geeft advies. Op die manier zorgt G4S Safety Solutions in samenwerking met het bedrijf voor een veilige werkomgeving voor het bedrijf en haar medewerkers.

Wat een MVK doet

Afgekort is de middelbaar veiligheidskundige een MVK. De MVK richt zich op de inhoud van de veiligheid op de werkvloer. Onveilige situaties worden door de MVK gesignaleerd en hij of zij biedt hier praktische oplossingen voor. Deze expert is adviseur, coördinator en stimulator van het veiligheidsbeleid en verzekert het bedrijf daarmee van professionele ondersteuning voor veiligheid gerelateerde werkzaamheden. Een middelbaar veiligheidskundige kan een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en taak risico analyse (TRA) opstellen, maar kan ook andere taken uitvoeren om de veiligheid van het bedrijf te garanderen.

Taken van een MVK

De taken die de MVK uitvoert zijn aangepast aan het bedrijf. Het advies dat deze expert geeft is op maat voor het specifieke bedrijf waar hij of zij op dat moment mee bezig is. De MVK inventariseert en analyseert risico’s en beoordeelt daarna de werksituaties. Op basis van deze inventarisatie, analyse en beoordeling, adviseert de middelbaar veiligheidskundige over maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Daarnaast helpt hij of zij mee aan het ontwikkelen en geven van veiligheidstrainingen binnen het bedrijf. Andere taken zijn het instrueren en aanbevelingen doen aan de werkgever, werknemers en ondernemingsraad.