Wanneer je werkzaam bent in de bouw, de chemische- of elektrotechnische sector kan het van je worden verwacht dat je een VCA certificatie hebt. Met deze certificatie toon je aan dat je veilig en gezond werkt en op de hoogte bent van alle onderdelen die tijdens de cursus worden aangehaald. Maar wat houdt de cursus Basis VCA van G4S Safety solutions in en wanneer moet je deze cursus volgen? 

Met de VCA cursus leer je niet alleen veilig werken in een risicovolle omgeving, maar ook veilig werken met risicovolle materialen. Daarnaast komen er tal van belangrijke onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan arbeidsomstandigheden en milieu, arbo in de praktijk, gevaarlijke stoffen, etikettering en signalering, elektriciteit, brand- en explosiegevaar, werken op hoogte, werken in besloten ruimten en persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Wanneer je de cursus Basis VCA moet volgen

De cursus volg je wanneer je in je dagelijkse werkzaamheden te maken hebt met risico’s of wanneer je werkzaam bent in een risicovolle omgeving. Het certificaat van de cursus toont aan dat je bewust bent van de gevaren in je omgeving en dat je aandacht hebt voor en kennis hebt van veilig en gezond werken. Of je nu zzp’er bent, vast personeel of uitvoerend personeel hebt of leidinggevende bent: een Basis VCA cursus is in alle gevallen van belang. Deze cursus is niet verplicht maar wordt wel aangeraden. Steeds meer opdrachtgevers stellen eisen aan veilig werken. Wanneer je opdrachten wilt binnenhalen is het dan ook aan te raden om de cursus Basis VCA te volgen.