weinig zuurstof in de lucht

We hebben allemaal zuurstof nodig, maar niet zoveel als je zou verwachten. De mens heeft aan zuurstofconcentratie in de lucht minimaal 19,5 procent nodig om normaal te kunnen ademen. De ingeademde zuurstof in de longen worden via rode bloedcellen getransporteerd naar de rest van de delen van het lichaam. Voor het goed functioneren van elke cel is zuurstof nodig.

Normaal bevat lucht in de atmosfeer 21 procent zuurstof wat genoeg is voor een veilige ademhaling. Wanneer je inademt is dat meer dan alleen zuurstof. Lucht in je omgeving bestaat uit verschillende gassen. Daarvan is 78 procent stikstof, 21 procent zuurstof en wat er overblijft is een fractie aan argongas en ook sporen van neon, helium en koolstofdioxide.

weinig zuurstof in de lucht

Bijwerkingen door tekort

Om de normale functies te blijven behouden bij mensen en dieren, zal het percentage zuurstof dat nodig is om in leven te blijven zich binnen een klein bereik moeten bevinden. Voor mensen ligt het optimale bereik tussen 19,5 en 23,5 procent. Welke bijwerkingen kunnen er optreden wanneer er weinig zuurstof in de lucht zit?

Wanneer het zuurstofgehalte daalt tot bijvoorbeeld 16 procent terwijl je zwaar lichamelijk arbeid verricht of sport, krijgen de cellen niet de juiste hoeveelheid zuurstof om correct te functioneren. Bij verder dalen van 10 tot 14 procent gaan de geestelijke functies achteruit en wordt de ademhaling onregelmatiger, het lichaam raakt dan fysiek snel uitgeput. Bij zes procent of lager is er hoogstwaarschijnlijk geen overlevingskans.

Symptomen van een te laag zuurstof gehalte

Er zijn specifieke tekenen die aangeven dat de zuurstof in je omgeving te laag is. Vaak is het iets wat sluipend gaat en wordt het niet opgemerkt. Dit geldt overigens helemaal voor mensen die lijden aan COPD. Deze patiënten lijden al aan een enorme tekortkoming, komt daar nog is weinig zuurstof in de lucht bovenop zullen ze dat gewoon in hun gebrek meenemen zonder door te hebben. Dit is waar jezelf, of als zorgverlener op zou moeten letten:  • Ernstige kortademigheid in rust en zeker bij activiteit

  • Wakker worden tijdens slapen en last hebben van kortademigheid

  • Een verstikkend gevoel

  • Blauw getinte lippen, huid en- of vingernagels

  • Hoofdpijn

  • Duizeligheid

  • Een hart dat bonkt, omdat het harder moet werken

  • Verhoogde bloeddruk

Tot slot: Het is belangrijk deze symptomen serieus te nemen, om alsnog hulp in te schakelen.